Gudrun for president

I morgon är dagen D för hälften av världens befolkning. Det är dagen då vi hyllas, granskas, pratas med och om. Nå ja, det brukar starta någon vecka innan för att nå sin kulmen den 8 mars på internationella kvinnodagen. Dagen då vi kvinnor är i fokus. Tänk, att vi får en hel dag i rampljuset.

Min dotter sover nu. Jag undrar hur det ska bli för henne och hennes systrar. Ska de bli granskade utifrån sitt kön eller utifrån hur de är som individer och vad de gör? Jag hoppas givetvis på det senare och känner att jag också måste hoppas och arbeta för att det blir så. Även om det känns hopplöst långt borta ibland i ”världens jämställdaste” land där allt för många pappor tycker det är gott nog att vara deltidspappor, kvinnor jobbar ofrivilligt deltid och utför merparten av hemmaarbetet. Ett land där männen har nästintill totalt inflytande i våra styrelser (12 procent kvinnor och 88 procent män i svenska aktiebolag. Bland styrelseordförandena är det 96 procent män.) Trotts att kvinnor är mer välutbildade än män.

Tror vi på allvar att kvinnor vill jobba mindre, är sämre chefer och gärna byter blöjor medans mannen löneförhandlar fram ytterligare lite stålar i plånboken?250px-Female_svg

Den avsomnade debatten och kvinnohat
I morse meddelade Gudrun Schyman att hon återigen kandiderar till talesperson för FI. Hon tycker att debatten avstannat och att det händer alledes för lite kring frågan. Kanske har hon rätt. Vi har länge lutat oss tillbaka på att vi i Sverige minsann är världens mest jämställda land. Ja på ytan och enligt regelboken kanske, men skrapas det lite framträder en ojämställd och ibland ful och smutsig bild. Det har inte minst debatten om näthat visat de sista veckorna. Kvinnliga journalister och andra som syns i offentligheten träder nu fram en efter en och vittnar om år av hot, terror och sexuella trakasserier, allt för att de är just kvinnor och vågar ta debatten, ofta om det självklara i att vi alla är lika oavsett vad vi har mellan benen.

I Göteborg har en dekal med politikerna Kia Andersson (Mp) och Annelie Hultén (S) spridits. De porträtteras som häxor med texten HÄXSKATT, med anledning om den nu införda trängselskatten, något alla partier stod bakom. Läs mer i Sarah Britz krönika Häxdekalen var sista droppen

Ja, det kanske blir FI som får min röst vid nästa val. För jag tycker att frågan måste upp på agendan ordentligt, på allvar, precis som miljön fick för snart två tre decenier sedan. Vi kvinnor ska baske mig finnas med och tas på allvar 365 dagar om året och den 8 mars kan slutligen avskaffas. Och för att klara detta måste du våga se din egen roll, vad kan du göra för att förändra, hemma, på arbetet och i det offentliga rummet.

Ett tankeexperiment är att tänka tvärt om i olika sittuationer. Tänk att du pratar med en man istället för en kvinna eller en flicka istället för en pojke. Hur uppfattar du personens budskap, vad svarar du tillbaka? Gå ut i morgon, och resten av året, med nya fräscha genusglasögon. Glöm inte att dela din erfarenhet här med oss andra.

Gillar du tabeller och diagram och vill veta mer På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2012

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s