Bli biodlare i år

Jag tror inte att vi på allvar har förstått konsekvenserna av att världens bin håller på att dö ut. Ja ha, tänker du kanske, det är väl bra med mindre flygfän på sommaren. Men utan bin kan vår framtida kost komma att reduceras till majs, ris och ett fåtal grödor som pollineras med hjälp av vinden.

beeI Europa är 76% av all vår mat beroende av bin, även kött då djuren är beroende av grödor som pollineras av bin. Med andra ord är det för vår egen överlevnad som vi måste se till att bisamhällena blir fler. De fyller även en viktig funktion för att pollinera grödor för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering. Bina är helt enkelt livsviktiga i vårt ekosystem som pollinatörer.

Världens bin dör ut
I dag dör bin världen över i en rasande takt och värst drabbat är USA och Canada. Men bara i Europa dör en tredjedel av bina, varje år. I södra Tyskland dog 80% av de odlade bina och i Sverige en fjärdedel 2010. I Sechuanprovinsen i Kina är bina redan utdöda och där får man pollinera fruktträd och annat för hand för att få någon skörd, vilket givetvis är väldigt kostsamt.

Forskare är oense om vad som orsaker detta, men många är ändå ense om att de starka kemikalier som vi använder inom jordbruken är en bidragande faktor.

Två bra artiklar i ämnet:

Stockholmare adopterar bin
I Stockholm har Stockholms hem adopterat bikupor som finns utplacerade på fem olika platser. På sikt räknar de med att vara faddrar åt 250 000 bin som tas om hand av deras hyresgäster. Projektet är ett samarbete med företaget Bee Urban som erbjuder företag att adoptera bin och bikupor i städer. Företagen betalar för att placera ut bisamhällen runt om i Stockholm och samtidigt får de kunskap om bina och dess betydelse i samhället och när det är dags att ta hand om honungen får de även denna. Bee Urban sköter om samhällena.

Nu vill jag ha bin
Jag känner helt plötsligt en stark längtan efter att ha egna bin. Kanske ska jag slå mig ihop med grannen? Är det någon som har erfrenhet av att ha bin i ett villaområde? Hur funkar det och krävs det mycket?

:.malin

Annonser

5 tankar om “Bli biodlare i år

  1. På Lantmännen finns ”holkar” för bla bin o andra insekter som jag funderat på ett tag, kanske får köpa en nästa gång och se till att plantera lite mer insektsvänliga blommor i min trädgård. Kanske inte hjälper dem i Kina men jag kanske får mer äpplen o plommon 🙂

  2. Testade Impectas specialblandning för humlor och fjärilar sommaren 2013. Var jättekul! Det kom massor av gäster av olika sorter till det vi kallade Humle-resturangen. Bristen på mångfald i utbud av pollen växter bidrar till att bina inte mår bra har jag förstått. Vem skulle vilja leva på enbart en sorts matvara?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s