Stadsodling

För att kunna producera den mat vi behöver för husbehov är odling i staden mer eller mindre en förutsättning. år 2050 uppskattar man att 80% av jordens befolkning kommer att bo i städer. Om befolkningen dessutom ökar komer vi få svårt att klara vår försörjning med den jordbrukskultur vi har idag då merparten av våra odlingsbara jord används till djurfoder. Vi behöver helt enkelt tänka om och tänka nytt och ta till vara på de möjligheter som stadsodling ger oss.  Man får inte bara egenodlade grönsaker och kryddor utan kanske blir det kittet som för samman grannar som tidigare inte talat med varandra.

Varför odla i stan?
Jag tror det finns flera svar på detta, miljön givetvis. Om vi slipper transporter är mycket vunnet, även om dessa inte står för merparten av en produkts klimatpåverkan. Men det säger sig själv att om vi alla kan börja odla mer för husbehov eller till försäljning i närområdet slipper vi många onödiga transporter. Dels frukt och grönt som ska transporteras till affären och sedan vår egen resväg till affären som är en stor miljöbov om det sker med bil, något många inte tänker på.

Men det finns även andra positiva effekter av att odla i stan. Vi ökar den biologiska mångfalden. Många biarter är idag på väg att försvinna, vilket skulle vara en katastrof då de behövs för pollinering. Bin är nödvändiga för uppemot en tredjedel av allt det vi äter. Genom att odla mer varierat i staden drar vi till oss många värdefulla insekter, som i sin tur lockar till sig fåglar.

Att skörda utanför dörren eller en cykeltur bort är också lycka och välbefinnande. Ett ämne som jag kommer att återkomma till. Det finns mycket bra information för dig som vill pröva på att odla i staden. Enklast är att söka på stadsodling och din stad och förhoppningsvis hittar du likasinnade.

Några sidor att inspireras av:

Efterlysning
Bor du i staden och odlar i din närhet? Dela gärna med dig av dina tips och bilder.

:.malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s