Snittblommor

Ska du köpa blommor idag? Tänk då efter innan. Att ge någon blommor eller köpa till sig själv är en kärlekshandling, man ger blommor till någon man uppskattar och tycker om. Se då till att de blommor du ger verkligen bra. De ska vara odlade utan kemikalier och de som odlar ska ha bra arbetsvillkor och ska få sina rättigheter tillgodosedda. För inte ens den vackraste tulpanen blir fin om någon annan får betala ett högt pris för den.

För mig är en egenplockad bukett med blommor det finaste man kan få. Det kan vara vårens första tussilago, en midsommarbukett eller de sista skälvande trädgårdsblommorna som plockas in innan frosten kommer. Men vem kan motstå en bukett med tulpaner i blandade färger, inte jag.

Olika märkningara

Fairtrade tulpaner
Fairtrade certifierar blomsterfarmer med syfte att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för de anställda. De ställer krav på arbetsvillkor, kemikalieanvändning och minimilöner. Tio procent av försäljningen används till social- och ekonomisk utveckling i lokalsamhället som daghem, vattenförsörjning och utbildning.

Den första plantagen certifierades i början av 2000-talet, och idag finns de flesta främst i Kenya, men även i Tanzania, Zimbabwe, Etiopien, Egypten, Indien, Sri Lanka och Ecuador.

Fair Flowers Fair Plants, FFP
Internationell märkning för snittblommor och krukväxter från hela världen. Internationell märkning av Snittblommor och krukväxter. Snittblommor och krukväxter med detta märke kommer från odlare som sköter sina företag på ett sätt så att de uppfyller höga krav både när det gäller miljömässiga och sociala förhållanden.

KRAV
För första gången på flera år finns det KRAV-märkta tulpaner att köpa i butik. Det har helt enkelt saknats KRAV-märkta lökar. Tulpanerna odlas från ekologiska lökar, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Dessutom har KRAV strikta regler för klimatpåverkan i växthus. Till exempel ska minst 80 % av energin komma från förnybara källor. Tulpanerna är dessutom klimatkompenserade genom Vi-skogen.

Svenskt Sigill
Kontrollmärkning för svenskproducerade blommor. Kraven för att bli klimatcertifierad är bland annat att uppvärmningen av växthusen ska ske med förnyelsebara bränslen eller spillvärme, att man köper grön el och att man sparar energi. Idag finns fem kravcertifierade blomföretag i Sverige.

Arbetarnas villkor
Inför alla hjärtans dag släppte Fairtrade ett pressmeddelande där de bland annat skriver om arbetarnas villkor, nedan är några punkter.

  • Mer än varannan snittblomsarbetare i Latinamerika lider av förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier och 20 procent uppger att de utsatts för sexuella trakasserier.
  • I Colombia är arbetsveckan inom blomsterindustrin ofta 70 till 80 timmar lång och inför högtider som alla hjärtans dag kan arbetsdagen uppgå till 16 timmar.
  • 65 procent av arbetarna i Kenya är säsongsarbetare eller tillfälligt anställda, vilket många gånger innebär att de nekas förmåner som social trygghet, föräldraledighet och rätten till facklig organisering.

Konsumentmakt
Här kan du som konsument verkligen dra ditt strå till stacken. 2007 lanserades de först Fairtrade rosorna och de står nu för 10 procent av all försäljning enligt Fairtrade. Blomsterhandlare vittnar om att efterfrågan är större än någonsin och då sätter de i sin tur press på leverantörer. Ställ krav så njuter du dubbelt av dina blommor.

Tema odling och trädgård
De kommande två veckorna kommer jag fördjupa mig i olika aspekter på odling och trädgård utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kom gärna med tips, idéer och erfarenheter.

:.malin

Annonser

3 tankar om “Snittblommor

    • Ja det är verkligen svårt att stå emot. Vi får tjata på handlarna så att de tillslut tar in. Tänker mest på arbetarnas villkor i detta fallet, att de får slava för att vi ska få billiga tulpaner.

      http://www.fairtrade.se och Svenskt Sigill tror jag att man kan söka efter butiker som säljer. Och om många ber handlare att ta in så ökar nog utbudet. Coop säljer nog.

  1. Ping: Blomsterkvastens mörka baksida | prettopinglan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s