Städa utan kemikalier

Ny onsdag, nytt tema. Kemikalier. De finns i nästan allt vi omger oss med. Smink, rengöringsprodukter, kläder, nappflaskor, byggmaterial och möbler för att nämna något. På 50 år har vi gått från att använda mindre än 10 ton kemikalier i världen till 400 ton. Och det påverkar oss och mest utsatta är barn och unga.

Farliga ämnen i varor är ett växande problem. […] och att barn och unga behöver skyddas eftersom de är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier.

Så de närmaste veckorna tänkte jag fördjupa mig i detta ämne och försöka hitta saker som vi alla kan göra för att minska de skadliga kemikalierna. Att köpa ekologiskt är givetvis ett första steg, mat, kläder och skönhetsprodukter.

I julklapp fick jag boken Kloka råd & huskurer, Semik förlag. Ha, kul tänkte jag. Men sedan börja jag bläddra i den och inser att det ju finns en hel del som är helt i linje med att leva hållbart. Så här är några tips;

  • Rengör ugnen. Gnid in eller spraya grönsåpa blandat med vatten. Låt ugnen bli varm till 75 grader. Stäng av och torka när ugnen svalnat.
  • Pressad citron eller citronsyra utblandat i hett vatten är bra mot kalkavlagringar på kakel och klinkers. Låt verka någon timme innan det torkas bort.
  • Silver kan poleras med tandkräm.

 Vad har du för knep för att städa miljövänligt?

Citat ovan från Kemikalieinspektionen

Annonser

2 tankar om “Städa utan kemikalier

  1. Städar i stort sett alltid utan kemikalier (både på jobbet o hemma), mirakeltrasa med vatten fixar det mesta. Grönsåpa på golven och endast den värsta smutsen tar jag ngt annat. Har testat att lägga skalen av en pressad citron (dubbelt användningsområde) i en skål med vatten o köra i micron några minuter, sen är det bara att torka rent – trolleri. Avkalkar kaffebryggare o vattenkokare med citronsyra. För att lösa proppar i avloppet i tex köket häller jag i en påse bikarbonat och sedan på med en hel kanna kokande vatten o sen på med en sån där gummigrej på pinne, vet ej vad den heter. Brukar fungera för det mesta 🙂

  2. Kom i håg att tandkräm har enorma mängder kemikalier i säg. För inte prata om tillsatser som var för sig inte är farliga, men ihop kan vara canserogena andra kan orsaka andra problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s