Ät upp maten!

Var fjärde matkasse du bär hem går direkt i soporna. När oätligt avfall som ben, skal och annat räknats bort kvarstår nästan minst 40%, nästan 60% säger andra,  som vi kunnat stoppa i magen med lite planering. Att slänga prima mat är inte bara dåligt för plånboken, det är även dåligt för miljön. Men med en liten ansträngning kan du ändra dina vanor.

Den prima mat som svenska hushåll slänger ger årligen ett utsläpp på 1,9 miljoner ton koldioxid, lika mycket som 700 000 bilar eller 460 000 oljeeldade villor, enligt en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm genomförde 2008. 

Varför slänger vi mat egenteligen? Ja, kanske vet vi inte vad vi ska göra med lite överbliven gryta, några potatisar eller grädde som passerat bäst före datum. Kanske är det så enkelt att vi har för gott om pengar idag och inte behöver bry oss. Statistiska centralbyrån har räknat ut att en tvåbarnsfamilj kan spara 7000 kronor om året på att inte kasta mat i onödan. Med några enkla knep finns mycket att spara för plånbok och miljö; planera inköpen, ät upp på tallriken och ta hand om resterna.

Gör en restbuffé
Hela familjen måste inte äta samma mat. I vår familj bjuder vi mellan åt på restbuffé, vilket brukar vara poppulärt hos barnen. Från frys och kylskåp plockas det fram olika rätter. Någon äter omelett med överblivna rostade grönsaker och en klick gräddfil. Lite överbliven köttfärssås, ost och grönsaker hamnar i tortilla (nästan som tacos) och det äter barnen gärna. Någon annan äter upp soppan som som legat i frysen ett tag. Bara fördelar med detta, alla får mat de gillar, lite tid till matlagning och oftast lite disk.

Pizza. Pizza måste nog vara det bästa som finns när det kommer till rester. Skinka, ost, majs, spenat, ja det mesta blir gott på lite deg och en tur i ugnen. Kanske borde man skaffa en liten låda i frysen och lägga i allt som kan tänkas passa på en pizza.

Just nu gör jag gärna pizza med tunnt hyvlade rotsaker, gärna morot och rödbeta. Kavla ut pizzadeg, köpt eller egen. Hyvla färska rotsaker i tunna skivor och lägg ut i ett jämt lager på degen, ingen tomatsås. Ringla över olja och strö över rosmarin. Lägg på chevré ost, även annan ost som grönmögel eller parmesan passar bra. Grädda och njut!  

Bra böcker
11540 Cannelloni skärmFör några år sedan gav Lantmännen ut en bok Var rädd om maten – Boken att spara för att sluta slänga 50 recept för 100 dagar. Här visas hur resterna från dag ett blir en ny middag dag två. Exempelvis blir gårdagens kycklingstroganoff läckra fyllda Cannelloni. Beställ boken här, den kostar 35 kr inkl. frakt. På www.lantmannen.se finns fler recept ur boken.

Recept på cannelloni med gårdagens stroganoff.

100 sätt att rädda maten, av Annica Triberg. I boken delar Annika med sig av många klassiska husmorstips men även sådant man inte tänkt på innan. Hon ger många råd om hur man lagar och tar vara på sin mat på ett miljösmart sätt. Boken innehåller fakta och många tänkvärdheter. Exempelvis så kan man baka av sina rester. Variera ett basrecept och lägg i olika mjölslattar, riv skrynkliga morötter och häll i yoghurten som snart går ut.

Vad gör du av dina rester?
Skriv och berätta. Kanske utmanar du dig själv och slänger inget de närmaste två veckorna, berätta vad det blev av resultatet. Eller kanske har du redan bra tips.

Jag kommer kontinuerligt att lägga upp olika recept och tips under kategorin Rädda maten, så håll utkik där.

Annonser

2 tankar om “Ät upp maten!

  1. Bra initiativ och kul att du nämner vår bok. I ”Var rädd om maten” finns, förutom recept, även en del tips och räddningsaktioner för att ta hand om maten. Ett tips är att ägg håller längre om du ställer dem med den spetsiga änden nedåt.

    Tack för intressant inlägg med bra tips, ser fram emot fler. Lycka till med nya bloggen!

  2. Ping: Två potatisar – vad gör man med det? | små viktiga saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s